BANANE: Riješavaju ove zdravstvene probleme, bolje od bilo kakvih lijekova…

Banane sadrže velike količine prirodnih vlakana i prirodni šećer koje ih čine najboljom užinom koja vam brzo vraća energiju. Istraživanja su dokazala da je ovo voće korisno pri uklanjanju problema zbog kojih obično uzimamo lijekove.

1. Nadimanje i zatvor: Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu i na taj način pomaže pri izbacivanju toksina iz organizm i stimulišu rad crijeva. Vlakna banana djeluju kao prirodni laksativ u slučaju zatvora.

2. Stres: Stres je bolest koja konstantno ima veliki uticaj na naše zdravlje. Problem koji stres može izazvati jeste i proljev. Naime, konzumiranjem banana, rad srca se nomalizuje, šalje dovoljno kisika do mozga i tako reguliše optimalne količine vode u organizmu.

3. Krvni pritisak: Naime, visok unos natrijuma i soli, a nizak unos kalijuma u organizam ima negativan uticaj na naš krvni pritisak. Zbog toga e jako važno da konzumirate banane, jer sadrže ovaj mineral. Preporučuje se konzumiranje jedne banane svako jutro kako bi se smanjio rizik od povećanja krvnog pritiska.

4. Depresija: Triptofan je oblik proteina koji se nalazi u bananama. Ovaj protein zapravo stimuliše oslobađanje serotonina ili “hormon sreće”. Da bi se nivo serotonina povećao, potrebna je samo jedna banana kako biste se osjećali bolje, smirenije i sretnije.

5. PMS: Banane su bogat izvor vitamina B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi. Istraživanja su dokazala da su vitamini B grupe smanjuju bol u stomaku i grudima, te pozitivno utiču na promjene raspoloženja.

Izvor: novi.ba

NAJBOLJI DOMAĆI NAPITAK ZA SKIDANJE SALA: Možete smršati i do 7kg za 10 dana! (VIDEO)

Podržite naš rad, lajkujte, sherujte video i kliknite na crvenu dugme "prati(subscribe)" BESPLATNO JE. Hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *