Branimir Nestorović: Respirator cepa pluća, sve je suludo…

Doktor Branimir Nestorović otkrio je da je najteže kada pacijenta treba staviti na respirator, i da ta procedura može da bude veoma opasna.

– Kada pacijent dođe u stanje da treba da se stavi na respirator, njegova pluća su oštećena, ali mi ne možemo da znamo koliko. Mi ta pluća uduvavamo vazduh i taj pritisak može biti jako opasan za pacijenta. Podaci iz Engleske su da 51 odsto pacijenata koji ode na respirator umre. U Srbiji je to 40 odsto. Kada na oštećena pluća primenite taj pozitivan pritisak, vi ih pocepate – objasnio je Nestorović.

– Prva je da mu nista ne bude. Oni koji se inficiraju, 80 odsto njih ima lakši oblik. Jedan broj pacijenata, oko 5 odsto ima zapaljenje pluća i uglavnom bude dobro. Njima se stavlja kiseonik, daju se antibiotici. Jedan procenat od tih 5 odsto idu na respirator. Njihov autoimuni proces, u želji da se odbrani od virusa, ošteti pluća i gomilu drugih organa, najpre srce, pa bubrege, pa svi organi počnu da popuštaju. Najčešće se na kraju umre od srca. Lekari se uvek trude da pacijente što kasnije stave na respirator.

– Pacijent bi trebalo da se okreće jer mu se na taj način olakšava disanje. Tada se pacijent okrece pacijent na stomak, što je jako komplikovano zbog respiratora – rekao je Nestorović.

Podsetimo, dr Predrag Kon je ranije rekao da je merama prevencije koje je Srbija preduzela epidemija korona virusa razvučena i potrebno je 12 nedelja da se ona smiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *