Dobri stari recept za pekmez od šljiva!

Klasični pekmez od šljiva obično se priprema u omjeru 5 kg šljiva i oko 1 kg šećera. Omjeri su isključivo individualni i ovise o vašem ukusu, ali i slatkoći šljiva koja može varirati svake godine.

Ako ga pripremate prvi put, dodajte željenu količinu šljiva pa provjerite slatkoću. U slučaju da više volite kiseliji okus, smanjite bijeli šećer ili ga zamijenite – smeđim šećerom i koristite količinu od 1 kilogram ili manje.

Budući da je ovo originalni starinski recept, u njega idu isključivo i samo šljive i šećer, bez bilo kakvih dodataka kao što su limun ili limunska kiselina i konzervans.

Ako ga želite pripremiti na ovaj način, morat ćete ga kuhati nešto duže. No, svakako je isplativo s obzirom na ono što ćete dobiti zauzvrat – gust i čvrst pekmez odličnog okusa na koji bi vaša baka s pravom bila ponosna.

Sastojci

5 kg šljiva

1 – 1,5 kilogram šećera ili 1 kg smeđeg šećera (za manje sladak okus)

Priprema:

Šljive operite, prepolovite i odstranite im košticu. Položite ih u posudu za kuhanje i dodajte im pola odabrane količine šećera. Smjesu kuhajte na umjerenoj vatri i povremeno promiješajte.

U početku miješajte češće jer bi šljive mogle zagorjeti. Kasnije, kada šljive puste sok, neće biti potrebno toliko često miješanje.Kuhajte otprilike 3 do 4 sata, a nakon toga štapnim mikserom izmiksajte kuhanje šljive.

Ako volite ujednačen izgled pekmeza, nakon toga sadržaj i propasirajte.Kušajte ga i ako vam nije dovoljno sladak, u ovoj fazi dodajte još šećera. Nastavite kuhati još 2 do 3 sata. Pekmez od šljiva je skuhan kada iz njega nestane sva tekućina.

Operite i sterilizirajte staklenke pa u njega ulijte vrući pekmez. Zagrijte pećnicu na 50°C pa u nju poslažite otvorene teglice pekmeza kako bi se stvorila korica u tankom sloju. Nakon toga, staklenke zatvorite te ih postepeno ohladite prije skladištenja.

NAJBOLJI DOMAĆI NAPITAK ZA SKIDANJE SALA: Možete smršati i do 7kg za 10 dana! (VIDEO)

Podržite naš rad, lajkujte, sherujte video i kliknite na crvenu dugme "prati(subscribe)" BESPLATNO JE. Hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *