Evo zašto ježevi mogu biti izvrsni kućni ljubimci: Vole se maziti, imaju osjećaje…

JEŽEVI nisu popularan izbor prilikom odabira kućnih ljubimaca, ali ove životinje mogu biti izvrsni životni suputnici. Ovi bodljikavi sisavci dolaze iz Europe, Azije i Afrike te su dovoljno mali da se mogu sklupčati u dlanove svog vlasnika.

Posljednjih godina ježevi se sve više udomljavaju kao kućni ljubimci zbog porasta popularnosti koju su dosegli zahvaljujući mnoštvu YouTube videozapisa na kojima rade slatke stvari: plutaju na leđima dok se kupaju u kadi, trzaju nosom dok se hrane ili satima trče na svojim plastičnim kotačićima za vježbanje.

“Budući da su po prirodi ježevi životinje koje vole samački način života, s njima treba mnogo raditi ako želite da se povežu s vama”, rekla je za The Star Gail Smith koja već više od 23 godine uzgaja i prodaje ježeve.
“Oni imaju osjećaje i neće im biti ugodno u vašem društvu ako su uplašeni, frustrirani ili ako ih boli. Ako se prema njima ponašate kao prema mački, to im se neće svidjeti. Morate znati kako postupati s njima i brinuti se o njima da bi vas zavoljeli”, dodala je.

Ježevi lako mogu dobiti grinje, skloni su respiratornim ili neurološkim bolestima i zahtijevaju posebnu veterinarsku njegu. Izrazito vole toplinu i ne vole kada ih ostavite na hladnome. Također imaju super mali probavni trakt pa puno kakaju i to svugdje.

Obično teže manje od 907 grama i dugački su između 12,7 cm i 35,5 cm te se smatraju egzotičnim životinjama.

Jednom kada naučite kako se brinuti o ovim životinjama i kada zadovoljite sve njihove potrebe, imat ćete ljubimca koji će vas neizmjerno voljeti i koji će u vama vidjeti prijatelja. Ježevi vole raditi smiješne stvari i s njima vam nikada neće biti dosadno. Iako imaju bodlje, obožavaju se maziti i provoditi vrijeme sa svojim vlasnikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *