ISPRAVAK: Niti su Kinezi imuni na rak niti se on može “izliječiti” prestankom konzumiranja mliječnih proizvoda

Objava da su Kinezi imuni na rak i da izbjegavanjem mliječnih proizvoda dovodi do iziječenja ili imunosti na rak, ne mođe se smatrati tačnom.

Da li Kinezi i Kineskinje boluju od raka?

Prema podacima web stranice Svjetskog fonda za istraživanje raka, Kina je 62. zemlja u svijetu po broju oboljelih od raka, s procjenom da 203,8 ljudi oboli od raka na 100.000 stanovnika.

Kina je 12. država u svijetu po stopi smrtnosti od raka, prema podacima s iste stranice, s procjenom da 109 osoba umre od raka na 100.000 stanovnika.

Dakle, tvrdnja da “Kinezi ne boluju od raka”, iznesena u naslovima mnogobrojnih portala koji su izvještavali o Jane Plant, netačna je.

Kako se navodi u studiji objavljenoj 2021. godine, Kina ima relativno nisku stopu oboljenja od raka dojke globalno, ali stopa oboljenja je u porastu još od devedesetih godina. Rak dojke je 2015. godine bio najčešće oboljenje od raka i peti uzrok smrti od raka među ženama u Kini.

Dakle, niti je tačno da Kineskinje ne obolijevaju od raka generalno, niti da ne obolijevaju od raka dojke.

Ko je Jane Plant?

Jane Plant bila je britanska geohemičarka kojoj je 1993. godine, po peti put, dijagnosticiran rak dojke. Kako se navodi u njenoj biografiji objavljenoj na web stranici britanskog Geološkog društva, Plant je primijetila da je stopa oboljenja od raka dojke relativno niska u Kini i da mliječni proizvodi često izostaju iz njihove ishrane. Plant je prešla na vegansku dijetu i njen rak je nestao, a svoja iskustva podijelila je u knjizi “Tvoj život u tvojim rukama” (Your Life in Your Hands) 2000. godine.

Rak joj se vratio tri puta nakon što je počela novu dijetu, a Plant je tvrdila da je to rezultat slabog pridržavanja režima ishrane.

Preminula je u svom domu 2016. godine od krvnog ugruška nakon hemoterapije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *