Naučite kako da ga napravite: Sirup od koprive idealan lijek za čišćenje krvi

Tradicionalno sirup od koprive se koristi za čišćenje krvi, ali je i ukusan i osvježavajući napitak ako ga pomješate sa gaziranom vodom i malo leda. Naučite kako da ga napravite.

Ovaj sok je dobar i protiv reume i artritisa, a kako koprive imaju mnogo željeza koriste ga i u borbi protiv anemije.

 

Čak ga piju oni koji imaju astmu i probleme sa kožom. Takođe, vjeruje se da sprječava respiratorne i urinarne probleme, ali i gubitak kose.

 

Ne morate ga uvijek razblaživati sa vodom, možete ga samo posuti preko svojih američkih palačinki.

 

Donosimo vam dva recepta – jedan sasvim jednostavan, a drugi u kombinaciji sa limunom i medom.

 

Najjednostavniji sirup od kopriva

Potrebno vam je:

 

– 1 kg listova mlade koprive,

– 2,5 litre vode i

– šećer (500 gr na svakih 500 ml tečnosti).

 

Operite i ocijedite listove koprive, pa ih potopite u vodu i krčkajte na srednjoj temperaturi oko sat vremena, dodajući vodu koja ukuha. Procijedite, pa dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi u potpunosti. Dobijeni sirup sipate u staklene flaše i dobro zatvorite. (Listovima koprive možete dodati i listove ribizle u odnosu 1:1).

Koprive, med i limun

 

Pripremite:

oko 400 gr svježih mladih listova koprive,

– sok od 6 većih limunova,

– 800 gr šećera,

– 5 punih kašika livadskog meda i

– 1 litar filtrirane vode.

 

Postoji jedan trik, ukoliko vam se ne sviđa ideja sa ovako mnogo šećera. Možete ga zamijeniti medom, ali samo dio, recimo 300 gr – zamijenite sa 1 kg meda, ali ga ne kuhate i dodajete rashlađenom sirupu. Ovako dobijen sok ima kraći rok trajanja.

 

Koprive operite i isjeckajte. Ulijte vodu u šerpu i stavite šećer (recimo pola smeđeg, pola bijelog). Sve stavite na šporet da kuha povremeno mješajući (kada prokuha ostavite da krčka 5 minuta). Ukoliko se pojavi pjena na površini uklonite je kašikom.

 

Koprive stavite u keramičku posudu i prelijte šećernim sirupom. Poklopite tanjirem i pritisnite težom čašom ili teglicom. Ostavite tako 10 minuta. Sada dodajete limunov sok i med. Rukama cijedite sok i odvajate koprive. Kada dobijete sirup, procijedite ga kroz cjediljku ako je potrebno i posao je završen. Sirup sipate u sterilizovane boce, zatvorite i ostavite na rashladnom i tamnom mjestu.

 

Sok pravite tako što pomješate ¼ čaše sirupa sa ¾ vode. Sirup može trajati 6 mjeseci.

 

Izvor: bh-index

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *